Άγιος Νικόλαος…..μοναδικός στο είδος του!

agios nikolaos crete travel guide, agios nikolaos best guide, agios nikolaos things to do, agios nikolaos gastronomy, events, restaurants, hotels, activities, personal guide agios nikolaos, reviews agios nikolaos, the crete you are looking for

Διαφορετικός από όλες τις άλλες πόλεις της Κρήτης, ο Άγιος Νικόλαος καταφέρνει να συνδυάσει – πάνω στους τρεις λόφους που στηρίζουν την περιφέρειά του – ένα μέρος καλλιτεχνικό, χαλαρό, ήρεμο και ταυτόχρονα πολύβουο.

Χτισμένος εν μέρει πάνω στα αρχαία ερείπια των σπιτιών των περασμένων κατοίκων.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια μεσαίου μεγέθους πόλη με αίσθηση μικρής πόλης, που έχει πολλά να προσφέρει … και με πλούσια ιστορία.

Η πόλη βρίσκεται εν μέρει πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Lato pros Kamara.

Η λίμνη Βουλισμένη, κόσμημα της πόλης και ένα από τα αξιοθέατα, είναι γνωστή για τους πολλούς θρύλους της, σύμφωνα με έναν από την ελληνική μυθολογία, η Αθηνά και η Άρτεμις κάνουν μπάνιο στα νερά της. Η λίμνη με το γλυκό νερό γίνεται ένα με τη θάλασσα μέσω ενός στενού καναλιού και περιβάλλεται από κόκκινους βραχώδεις σχηματισμούς και πλούσια βλάστηση. Γύρω από τη λίμνη, υπάρχουν αρκετά μπαρ και εστιατόρια που κάνουν το μέρος αρκετά ζωντανό τη νύχτα.

Όπως σχεδόν τα πάντα στην Κρήτη, η λίμνη περιβάλλεται από αρκετούς θρύλους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, εδώ έκαναν μπάνιο οι θεές Αθηνά και Άρτεμις.

Μπορείτε να απολαύσετε το περπάτημα εδώ, έχετε αρκετές ξεχωριστές προκυμαίες – μπορείτε να τις γνωρίσετε γρήγορα και να νιώσετε οικεία με το μέρος, σαν παλιός φίλος.

Η πόλη έχει τρεις όψεις προς τη θάλασσα: Η λίμνη και το λιμάνι, η παραλία Κιτροπλατεία και η Μαρίνα. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της, ξεκινούν από τη λίμνη (“Βουλισμένη”), μια λαογραφικά εμπνευσμένη βαθιά υδάτινη μάζα που συνδέεται με τη θάλασσα με ένα στενό κολπίσκο. Περιβάλλεται και εποπτεύεται από καφετέριες και εστιατόρια – ένα πολυσύχναστο σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες.

Οι καφετέριες ελίσσονται ανάμεσα σε εκείνες που είναι κατάλληλες για συζήτηση, συνάντηση και χαλάρωση, σε εκείνες που παίζουν δυνατή μουσική, φωλιασμένες δίπλα σε πιο ακαδημαϊκά στέκια. Οι συνηθισμένες αλλά καλές ταβέρνες παραβλέπονται από τα εκλεκτά εστιατόρια.

Καθώς η λίμνη ενώνεται με τη θάλασσα με μια λωρίδα νερού κάτω από τη μικροσκοπική οδική γέφυρα και γίνεται ένα με αυτήν, το μικροσκοπικό νησί των Αγίων Πάντων είναι στη θέα – προσθέτοντας άλλη μια πτυχή στις τρεις πλευρές της πόλης. Τα πλοία έρχονται και φεύγουν από την ανοιχτή περιοχή του λιμανιού λίγο πιο πέρα.

Στη συνέχεια, η παραλία στην Κιτροπλατεία είναι μία από τις λίγες στην Κρήτη που παρέχει αυτή την τοποθεσία παραλίας στο κέντρο της πόλης δίπλα στη θάλασσα, μαζί με το δικό της πρωτότυπο εστιατόριο και καφετέριες και μια χούφτα ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Στη συνέχεια, περπατήστε μέχρι την πλατεία και κατεβείτε στην άλλη πλευρά της πόλης, η οποία σας οδηγεί στη μαρίνα, όπου μια άλλη παραλιακή προσφέρει τα προϊόντα της. Κάντε μια βόλτα γύρω από τη μαρίνα για να δείτε αν κατά τύχη έχει φτάσει κάποιος με ένα εκθαμβωτικό γιοτ (μια στάση στο καφέ δίπλα στην πρώτη προβλήτα είναι μια καλή ιδέα για κρέπες – αλμυρές ή γλυκές).

Πολλές εκκλησίες ασκούν το επάγγελμά τους, διάσπαρτες μέσα στους δρόμους του Αγίου Νικολάου – συμπεριλαμβανομένης της μικρής εκκλησίας που δανείζει το όνομά της στην πόλη.

Τα ψώνια είναι διασκεδαστικά στον Άγιο Νικόλαο – υπάρχουν μαγαζιά με πρωτότυπα αντικείμενα σε προσφορά, από υφαντά μέχρι φλιτζάνια, κούπες και πορσελάνινα ρούχα και μια ποικιλία από ρούχα, διακοσμητικά σπιτιού και τοπικά τρόφιμα και λιχουδιές. Ο Άγιος Νικόλαος – εκτός από πόλος έλξης επισκεπτών το καλοκαίρι – είναι ως επί το πλείστον ανοιχτός το χειμώνα. Ναι, οι άνθρωποι ζουν, αγαπούν και μαθαίνουν εδώ, μεγαλώνουν, λειτουργούν και εργάζονται όλο το χρόνο.

Χρήσιμα: Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών της πόλης. Δίπλα στο λιμάνι, δίπλα στη γέφυρα, ανοιχτό καθημερινά το καλοκαίρι 08:30-21:30 για χάρτες & φυλλάδια. Τηλ:28410-22357.

Πώς να πάτε εκεί
Λίγο περισσότερο από μία ώρα (64 χλμ.) από το αεροδρόμιο ή το λιμάνι του Ηρακλείου με αυτοκίνητο ή ταξί. Δείτε πληροφορίες πτήσεων. Υπάρχει τακτική συγκοινωνία με λεωφορείο από το Ηράκλειο (και προς Ιεράπετρα – Σητεία). Ο σταθμός του λεωφορείου βρίσκεται εκτός του κέντρου, κοντά στο νοσοκομείο. Δείτε τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Το ταξίδι είναι το ζητούμενο”. Ένας θαυμάσιος τρόπος για να απολαύσετε το ταξίδι στην Κρήτη είναι να πετάξετε για την Αθήνα και να πάρετε το πλοίο από τον Πειραιά (Πειραιάς) – το λιμάνι που εξυπηρετεί την Αθήνα. Ένας ακόμα ρομαντικός τρόπος να ταξιδέψετε με το ολονύκτιο πλοίο από τον Πειραιά στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Αν θέλετε να εξερευνήσετε την περιοχή όσο βρίσκεστε εδώ, σας συνιστούμε να νοικιάσετε αυτοκίνητο.

Σε περίπτωση που προτιμάτε την ευκολία ενός ταξί, τότε μπορείτε να κλείσετε online τη μεταφορά σας με ταξί εύκολα και με ασφάλεια από το αεροδρόμιο ή το λιμάνι σε οποιαδήποτε τοποθεσία.

Πού να φάτε και να πιείτε
– Σκαρφαλωμένο πάνω από τη “λίμνη” με μια μεγαλοπρεπή θέα σε όλη τη λίμνη, και μέρος του λιμανιού με τη θάλασσα πέρα, είναι το Migomis – τα λινά τραπεζομάντηλα προαναγγέλλουν ένα πιο έξυπνο μέρος για να φάτε, το εστιατόριο έχει ένα πρωτότυπο μενού και είναι μια απόλαυση για να δειπνήσετε όταν κάτι καλύτερο σας καλεί. Η ολοκληρωμένη ζωντανή εκτέλεση πιάνου είναι ένα τακτικό χαρακτηριστικό. Ν. Πλαστήρα 20

– Ble Katsarolakia, βρίσκεται σε ένα παλιό και πολύ όμορφο νεοκλασικό κτίριο στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου. Ένα μέρος με υπέροχη ατμόσφαιρα και εξαιρετικά θαλασσινά. Κούνδουρου 8, Αγ. Nikolaos

– Καρνάγιο, δημιουργική κρητική κουζίνα από τοπικά προϊόντα και δίκαιες τιμές. Οι τιμές είναι βολικές. Συνήθως πρέπει να περιμένετε στην ουρά γιατί είναι πολύ δημοφιλές. Συνεργάζονται αυστηρά με κρητικούς παραγωγούς, χρησιμοποιούν κρητικά βότανα καθώς αισθάνονται υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουν την κρητική γη. Επιπλέον ο κατάλογος κρασιών προσφέρει πολλούς παραγωγούς κρητικών κρασιών. Βρίσκεται στη λίμνη της Βουλισμένης στην καρδιά του Αγίου Νικολάου.

– Πιάτο, για νόστιμο φαγητό, και όμορφη θέα στη θάλασσα. Μινωός 5 Παραλία Αμμούδι

– Ψαροταβέρνα Γαργαδόρος, συνδυάστε το κολύμπι και το φαγητό. Ένα μέρος με πολύ καλό προσωπικό, αλλά το σημαντικότερο, εξαιρετικό φαγητό και ωραία θέα στη θάλασσα.

– Μηλιαράς στο χωριό Λατσίδα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Άγιο Νικόλαο. Εδώ θα βρείτε ένα από τα καλύτερα σουβλάκια στην Κρήτη. Ένα πραγματικό τοπικό στολίδι, μια πραγματική τοπική ταβέρνα, με εξαιρετικές τιμές και εξαιρετικό φαγητό, ειδικά κρέας. Επίσης, ο ιδιοκτήτης είναι απολαυστικός και ήταν σούπερ φιλόξενος και εξυπηρετικός.